Laat duurzaamheid het best renderen

Waterzijdig inregelen

Breng balans in uw CV-installatie

Wat is nou precies waterzijdig inregelen? Het waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de cv-installatie. Waterzijdig inregelen zorgt zo tevens voor dat warme water op de juiste manier over de radiatoren wordt verdeeld. Het inregelen kunt u zelf uitvoeren en hoeft maar één keer te gebeuren.

Waarom is waterzijdig inregelen nodig?

Een grote meerderheid van alle cv-installaties zijn helaas niet of niet correct waterzijdig ingeregeld. Dit uit zich in het volgende:

De radiator die dichtbij de ketel staat krijgt het eerst en ook het meeste warme water. Er is dan voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst krijgt daarentegen weer te weinig warm water. Gevolg hiervan is dat de radiator (te) traag opwarmt of dat deze zelfs nauwelijks opwarmt. Dit noemen we een onbalans en geeft een paar praktische problemen:

 

  • Een slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
  • Een slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
  • Een hoog gasverbruik omdat de cv-watertemperatuur niet optimaal is.

 

Bij deze problemen wordt er door veel installateurs voor gekozen om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moeten we de CV waterzijdig inregelen.

Wanneer we waterzijdig inregelen zorgen we er voor dat elke radiator het juiste volume water krijgt. Bij het inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dichtbij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is doet men met waterzijdig inregelen. Hier een voorbeeld van een goed ingeregelde cv:

 

DUURZAAM

Met een warmtepomp (combi/hybride) heb je milieuvriendelijke verwarming en warm water.

SUBSIDIE

U kunt subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen.

PAST OVERAL

Een slimme warmtepomp die je altijd en overal intuïtief kunt bedienen